Achtergrond

Rol in Kaart is een product van De Goede Werker

Sinds de oprichting in 2012 specialiseert organisatieadviesbureau De Goede Werker zich in het thema rolhelderheid. Dit startte met de ontwikkeling van een eigen model over professionaliteit. In dit model worden drie soorten verantwoordelijkheden onderscheiden die je als professional altijd hebt: verantwoordelijkheden op gebied van Zorg, Samenwerking en Legitimering.
Sinds 2013 is dit model geleidelijk verder ontwikkeld, ook in visueel opzicht:

3-Richtingenmodel

Het zogeheten 3-Richtingenmodel kwam tot stand vanuit de vraag hoe de verantwoordelijkheid voor een goede kwaliteit van werken zo laag mogelijk in de organisatie kan worden belegd. De ‘rol’, als het ware de kleinste organisatiebouwsteen, bleek hiervoor een logisch aangrijpingspunt. Professionals kunnen hun invloed op kwaliteit van werken immers het meest direct aanwenden vanuit hun eigen rol. Dat wil zeggen: mits die rol voldoende helder is.

Workshops Rolhelderheid

Workshops Rolhelderheid zijn daarom vanaf de start een vast onderdeel van het dienstenaanbod van De Goede Werker. In deze workshops gaan medewerkers uit alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek over wat zij in praktijk beschouwen als hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Met name in multidisciplinaire teams levert dit veel op, zoals een effectievere samenwerking en meer werkplezier voor individuele medewerkers.

Dit succes van de workshops komt mede doordat de gesprekken over rollen en verantwoordelijkheden, toch vaak een lastig onderwerp, hierin relatief soepel verlopen. De drie termen van het 3-Richtingenmodel bieden namelijk goed houvast. Vooral omdat die termen in hetzelfde schematisch beeld terugkomen op invulkaarten en -posters. Hiermee kunnen ieders verantwoordelijkheden steeds in één herkenbaar beeld worden getoond. Door op ongemakkelijke momenten naar deze plaatjes te kunnen verwijzen, wordt het gesprek voor iedereen minder spannend.


Workshops met 3-Richtingenmodel in oude versie
Workshops met huidige versie 3-Richtingenmodel en Rol in kaart

Beeldgestuurde reflectie

Het gebruik van beeld bij het nadenken en praten over lastige onderwerpen had zich vóór oprichting van De Goede Werker al bij een andere methode bewezen. Waardenweb.nl, website voor morele reflectie, is een interactieve tool om professionele zorgverleners op laagdrempelige wijze te laten stilstaan bij hun eigen waarden en normen. Beelden brengen deze reflectie op gang. Bij elk onderwerp hoort een specifiek beeld. Dit biedt gebruikers een structuur aan de hand waarvan zij over hun persoonlijke opvattingen kunnen nadenken. Dit principe kwam bij de ontwikkeling van Waardenweb bekend te staan als ‘beeldgestuurde reflectie’.

Beeldgestuurde reflectie heeft drie voordelen: het maakt het reflecteren zelf eenvoudiger, de opbrengst van reflectie is beter te onthouden, en vervolgens is dit resultaat gemakkelijker met anderen te bespreken.

Brede toepassing

De Rol in Kaart-methode, in 2012 begonnen als combinatie van het 3-Richtingenmodel en een vorm van beeldgestuurde reflectie, is sindsdien toegepast bij een breed scala aan onderwerpen rondom kwaliteit van werken. Denk aan leidinggeven in matrixorganisaties, ruis in de samenwerking, teamopbouw en teamontwikkeling, of ondergesneeuwd rakende rollen in organisaties in transitie. Bij talloze issues en problemen blijkt het gewoonweg laagdrempelig en sociaal veilig kunnen bespreken van rollen en verantwoordelijkheden uitkomst te bieden. Vanwege de verrassende eenvoud van de methode kunnen teams, leidinggevenden en organisaties er bovendien na afloop van de interventie(s) zelf verder mee aan de slag.

Verdere ontwikkeling

Op grond van deze jarenlange ervaring is de Rol in Kaart-methode gaandeweg verder ontwikkeld. Waar de invulformulieren bij aanvang nog vrij basaal waren, biedt de nieuwe vormgeving ruimte voor meer verfijnde vormen van reflectie. Zo brengt het kunnen positioneren van rollen ten opzichte van elkaar bijvoorbeeld ook betere gesprekken tússen verschillende organisatielagen op gang. Uiteindelijk zijn in dezelfde ontwerpstijl acht verschillende reflectietools tot stand gekomen, met elk een eigen thema op gebied van rolhelderheid.

Rol in Kaart-methode biedt mogelijkheid om rollen ten opzichte elkaar te positioneren

Contact

Interesse om met ons samen te werken, wil je een licentie voor de app aanvragen, of heb je andere vragen?